Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Изискване към гумите на автомобила в Австрия Австрия

Последно обновяване: януари 2018

Изискване към гумите на автомобила в Австрия
В Австрия е въведено изискване всички превозни средства с маса до 3.5 тона да бъдат оборудвани със зимни гуми, в периода между 1 ноември и 15 април, при условия на снежна покривка или заледяване на пътя.

Всички превозни средства с тегло над 3.5 тона задължително трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми в периода между 1 ноември и 15 април, независимо от условията на пътя.

При нарушение предвидената глоба е € 60. Ако, поради липсата на зимни гуми, автомобилът е причинил ПТП, глобата нараства до € 5,000.

Зимните гуми трябва да бъдат монтирани и на четирите колела. Гумите трябва да са маркирани като M+S, MS или M&S и с минимална дълбочина на протекторния рисунък 4 mm. Същото изискване се прилага и за всесезонните гуми.

Допуска се използване на летни гуми (при зимни условия) само ако автомобилът е оборудван с вериги за сняг. Веригите за сняг трябва да бъдат поставени и на двете задвижващи колела. Движението на автомобили, оборудвани с вериги за сняг, е разрешено само при тежки зимни условия (непроходими пътища, покрити със сняг или лед).

Допуска се използването на гуми със шипове в периода от 1 октомври до 31 май, и по специално сигнализирани с пътни знаци пътни участъци.