Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Тол такси в Португалия Португалия

Последно обновяване: януари 2023

Тол такси в Португалия
В Португалия е въведена електронна система за събиране на пътни такси за ползване на пътищата в страната.

Таксите за преминаване по автомагистралите в страната се определят от категорията на превозните средства. МПС се категоризират на базата на: височина (над първата ос) и общ брой оси.

Категории МПС
Клас 1 (височина до 1,1 м) - мотоциклети, лекотоварни МПС с 2 оси и височина (над първата ос) до 1,1 м, с или без ремаркета.
Клас 2 - МПС с 2 оси и височина (над първата ос) над 1,1м.
Клас 3 - МПС с 3 оси и височина (над първата ос) над 1,1 м.
Клас 4 - МПС с повече от 3 оси и височина (над първата ос) над 1,1 м

Начин на плащане
Таксата може да бъде заплатена с кредитна карта (автоматично или на оператор), кеш или ViaVerde. Над лентите за преминаване, през платените участъци, са разположени съотвтените знаци, указващи с какво може да платите таксата на съответното гише.

Как се ползва ViaVerde
За да станете абонат на услугата ViaVerde можете да вземете устройство под наем от офисите на компанията или от станциите разположени в страни от пътя, и обозначени със съответните знаци. Стойността за наем на устройството е пропорционален на времето, за което ще бъде ползвано. За една седмица е в размер на € 6.

Също така е необходимо да се заплати първоначална такса от € 27.50 и депозит не по-малко от € 10 (за леки автомобили). Първоначалната такса/депозитът се връщат при връщане на устройстовото.

Ако притежавате устройство ViaVerde можете да заплатите по 2 начина:
- автоматично заплащане — чрез Multibanco или кредитна карта
- предплата — предварително заплащане на не по-малко от € 10 (за леки коли) или € 20 (за тежкотоварни автомобили). В този случай не използваният остатък от сумата не се връща.Тол калкулатор

Проверете тол таксите през отделните пътни участъци Algarve, Baixo Tejo, Beira Interior, Beiras Litoral e Alta, Costa de Prata, Grande Porto, Interior Norte, Litoral Oeste, Norte Litoral, Pinhal Interior и Transmontana

Vasco da Gama мост - тол такси
Повече информация на: https://www.lusoponte.pt/

25 de Abril мост - тол такси
Повече информация на: https://www.lusoponte.pt/