Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2020, с пояснения и отговори. Полезна информация.

Правила за пътуване в ЕС

Тол такси в Република Чехия Република Чехия

Последно обновяване: януари 2019

Тол такси в Република Чехия
За използването на някои пътища в Чехия се изисква валиден винетен стикер. Цената на винетния стикер зависи от категорията на превозното средство и продължителността на ползване на пътя.

Платените участъци от пътя са маркирани със съответните пътни знаци "Highway" и "Road Car". Безплатните пътни участъци са маркирани със същите знаци, но с допълнителен надпис "BEZ POPLATKU".

Глобата за пътуване по платен участък на автомагистрала (или с невалиден винетен стикер) е CZK 5,000 ако се заплати на място, и до CZK 100,000 при заплащане в съда.

Видове винетни стикери и тяхната цена за превозни средства с тегло до 3.5 т.
- 10 дневен - 310 CZK (срок на валидност 10 последователни дни, с начало датата на закупуването й)
- месечен - 440 CZK (срок на валидност до края на деня на следващият месец на същата дата на която е закупена; ако такъв ден не съществува в следващият месец, то валидността е до следващият ден.)
- годишен - 1500 CZK (срок на валидност 14 месеца (от 1 декември предходната година до 31 януари следващата година)

Водачите на мотоциклети не заплащат винетни такси и не са длъжни да имат винетен стикер.
Превозни средства с обща маса над 3.5 т заплащат чрез специална електронна система.
Повече информация на: http://www.mytocz.eu/en/

Винетните стикери могат да бъдат закупени от бензиностанции, пощенски станции или специализирани пунктове на границата, които работят 24 часа на ден.

Силно се препоръчва закупуването на винетен стикер с кредитна карта или в брой (в CZK валута) директно от касиер на бензиностанция!
Други разпространители на винетни стикери е възможно да начислят допълнителна такса върху стойността на винетния стикер, като комисионна.

Винетният стикер трябва да бъде закрепен в долната дясна част, от вътрешната страна на предното стъкло на автомобила. След изтичане срока на валидност винетният стикер трябва да бъде свален. Един винетен стикер е валиден само за едно превозно средство и не може да се ползва на няколко ППС. Към отрязъка на винетния стикер, след откъсването му) задължително трябва да се впише регистрационният номер на автомобила. Ако в отрязъка не е попълнен регистрационния номер на автомобила, винетният стикер се счита за невалиден.

Винетен стикер, който не е закрепен на автомобила, или е закрепен неправилно се счита за невалиден.

Някой участъци от магистрали, преминаващи през Чехия, стават автоматично платени в момента, в който се пресече границата. Например магистрали D2 (към Словакия), D5 и D8 (към Германия).

Винетка за тези участъци може да бъде закупена от най-близките зони за почивка, разположени до съответната магистрала.