Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Паркиране в Холандия Холандия

Последно обновяване: март 2017

Паркиране в Холандия
В Холандия паркирането близо до бордюр, маркиран с черно-бял или жълт цвят е забранено.

Неправилно паркирани превозни средства може да бъдат преместени на наказателен паркинг (с глоба от € 90), или ще им бъде поставена скоба.

Забранено е паркирането на места обозначени като "паркинг за инвалиди". Глобата е € 360.

P + R - паркиране
Ако искате да се възползвате от т.н. P+R паркиране, е необходимо да имате OV-карта. Притежателят на такава карта има право на безплатно пътуване до центъра на града и обратно, до паркинга,където е оставил автомобила си.

С цел да се намали трафика и да се осигурят парко места местните власти, в някои градове, са въвели системата "Park + Ride". Това позволява на собственика на автомобила, след като го паркира в зони в покрайнините на града, да отиде до центъра на града с обществен транспорт.

P-зона за паркиране
Почти всички обособени за паркиране места, в централната част на градовете, са платени. Те са маркирани с пътен знак "P-Zone". За да паркирате на такова място трябва да вземете паркинг билет от близката вендинг машина (обикновено са оцветени в сиво или жълто).

Полученият билет трябва да бъде поставен на видно място на таблото на автомобила (от вътрешната страна). Ако не поставите билета, по указаният начин, колата ще се възприеме като неправилно паркирана, което ще доведе до глоба и поставяне на скоба.

Синя зона за паркиране
Заплащането за паркиране в синя зона става посредством диск за паркиране, на който е маркиран часа на паркиране. Може да се закупи от официални автомобилни клубове в страната, магазини за цигари и полицейски участъци.