Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2023, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Паркиране в Италия Италия

Последно обновяване: март 2017

Паркиране в Италия
В много от градовете в Италия има въведено почасово ограничение за паркиране, което зависи от деня, часа, датата (дали е четна дата или нечетна).

Зони за паркиране
Синя зона: зоната е маркирана със синя линия. Заплащането може да стане чрез поставените в зоната паркинг машини или чрез т.н. паркинг диск. Ако се заплати през паркинг машина, полученият от машината билет трябва да бъде поставен на видно място на таблото на автомобила (от вътрешната страна). Ако използвате паркинг диск - трябва да отбележите на него часа на паркиране. Диск за паркиране може да бъде закупен от банка, пътна или туристическа агенция, пощенски офис или магазин за цигари.

Ако зоната за паркиране е маркирана с бяла линия - това означава безплатна зона за паркиране.

Жълта зона: маркираната с жълта линия зона за паркиране е предназначена за паркиране на хора с увреждания или за превозни средства извършващи доставки.

Подземно паркиране

В големите градове на Италия има изградени подземни паркинги и големи открити паркинги. При влизане в такъв паркинг, от машината на входа (или от служителя) се взима билет, на който е изписан часа на влизане. Преди напускане на паркинг зоната, взетия на влизане билет се поставя в машината, на която се изписва цената която трябва да заплатите. В случай, че има служител - предавате билета на него и той ви информира за натрупаната за плащане сума. След заплащането билета ви се връща.

За да напуснете паркинга трябва да поставите върнатият вече билет в машината, за да се отвори бариерата.

Места за паркиране във Ватикана