Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Глоби и наказания при пътни нарушения във Финландия Финландия

Последно обновяване: март 2017

Глоби и наказания при пътни нарушения във Финландия

Полицейските служители нямат право да събират глобите за пътни нарушение на място. Те издават документ за наложената глоба и с него глобата трябва да се заплати директно в някоя банка, през АТМ терминал, или през интернет) в срок до 2 седмици от датата на налагане на глобата.

За по-маловажни нарушения на пътя глобите са фиксирани.
Но за по-сериозни нарушения на правилата за движение, глобите са обвързани с месечният доход на шофьора. Това означава, че размера на глобата се определя от типа нарушение, от месечният доход на шофьора и от тва има ли (и колко) други нарушения.

Ако глобата не се заплати доброволно в указаният срок, то съда може да се произнесе глобата да бъде събрана като еквивалент в престой в затвора. Един ден престой се равнява на 3 дневен доход.

Фиксирани глоби
Фиксираните по размер глоби се налагат за по-незначителни нарушения на пътя. Те са в размер на 20, 40, 70, 100, 120, 140, 170, или 200 Евро. Ако са направени 2 или три маловажни нарушения ведновременно или последователно, глобата се изчислява на базата на най-високата предвидена за тях глоба.

Глоби на базата на дневният приход на водача
Налагат се при по-сериозни нарушения на пътя. Максималната глоба, при такива нарушения, е равна на 120 дневния приход на шофьора.

Глоби на базата на дневният приход се изчисляват като:
Взима се чистият доход на водача (сумата след данъците) като се разделя на 60. Като, ако имате и дете, дневната ставка се редуцира.

Минималната дневна ставка е € 6.

© 2007 - 2024 www.shofior.com. Всички права запазени. Всички текстове и изображения публикувани в този сайт са собственост на "Шофьор.ком" и на всички цитирани в сайта източници, и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Информацията в сайта се набира от различни източници. Shofior.com не носи отговорност за нейната достоверност и актуалност. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.