Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Паркиране в Естония Естония

Последно обновяване: март 2017

Паркиране в Естония
Паркирането в централните зони на големите градове в Естония е платено. Въведени са специални карти за паркиране (parking meters) като метод за плащане. Могат да бъдат закупени от павилиони, магазини или служители на паркинга. Трябва да поставите билета на видно място на таблото на автомобила, от вътрешната страна

В някой райони са монтирани и паркинг машини. След като заплатите през машината, получавате билет, на който е отбелязан часът на паркиране и за какъв период от време е заплатено.

За паркиране в Талин, се използват паркинг билети на цена от 0.26, 0.51, 1.15 и 2.30 Евро. Върху билета трябва да изтриете началното време на паркиране в съответните полета: yгодина, месец, ден, час, минути. Трябва да поставите билета на видно място на таблото на автомобила, от вътрешната страна.

Обикновено платеното паркиране е в часовия диапазон от 07:00 до 19:00 (в работни дни) и от 08:00 до 15:00 (в събота), освен ако няма допълнително монтирани табели указващи друго. В неделя и на официални празници паркирането на улицата е безплатно. Стандартната цена на паркомясто е € 1-2 за час.

Глобата за неправилно паркиране е € 70.

Заплащане чрез SMS
Към момента тази услуга е достъпна само за притежатели на естонски SIM-карти. Самото заплащане може да стане през мобилния телефон, като се изпрати SMS на кратък номер 1902. В SMS трябва да запишете регистрационния номер на автомобила и зоната на паркиране, в която се намирате. Ако искате да прекратите платеното паркиране, трябва да изпратите SMS на номер 1903.