Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2017, с пояснения. Полезна информация.

Правила за пътуване в ЕС

Тол такси в Република Чехия Република Чехия

Последно обновяване: юни 2017

Тол такси в Република Чехия
За използването на някои пътища в Чехия се изисква валиден винетен стикер. Цената на винетния стикер зависи от категорията на превозното средство и продължителността на ползване на пътя.

Платените участъци от пътя са маркирани със съответните пътни знаци "Highway" и "Road Car". Безплатните пътни участъци са маркирани със същите знаци, но с допълнителен надпис "BEZ POPLATKU".

Глобата за пътуване по платен участък на автомагистрала (или с невалиден винетен стикер) е CZK 5,000 ако се заплати на място, и до CZK 100,000 при заплащане в съда.

Видове винетни стикери и тяхната цена за превозни средства с тегло до 3.5 т.
- 10 дневен - 310 CZK (срок на валидност 10 последователни дни, с начало датата на закупуването й)
- месечен - 440 CZK (срок на валидност до края на деня на следващият месец на същата дата на която е закупена; ако такъв ден не съществува в следващият месец, то валидността е до следващият ден.)
- годишен - 1500 CZK (срок на валидност 14 месеца (от 1 декември предходната година до 31 януари следващата година)

Водачите на мотоциклети не заплащат винетни такси и не са длъжни да имат винетен стикер.
Превозни средства с обща маса над 3.5 т заплащат чрез специална електронна система.

Винетните стикери могат да бъдат закупени от бензиностанции, пощенски станции или специализирани пунктове на границата, които работят 24 часа на ден.

Силно се препоръчва закупуването на винетен стикер с кредитна карта или в брой (в CZK валута) директно от касиер на бензиностанция!
Други разпространители на винетни стикери е възможно да начислят допълнителна такса върху стойността на винетния стикер, като комисионна.

Винетният стикер трябва да бъде закрепен в долната дясна част, от вътрешната страна на предното стъкло на автомобила. След изтичане срока на валидност винетният стикер трябва да бъде свален. Един винетен стикер е валиден само за едно превозно средство и не може да се ползва на няколко ППС. Към отрязъка на винетния стикер, след откъсването му) задължително трябва да се впише регистрационният номер на автомобила. Ако в отрязъка не е попълнен регистрационния номер на автомобила, винетният стикер се счита за невалиден.

Винетен стикер, който не е закрепен на автомобила, или е закрепен неправилно се счита за невалиден.

Някой участъци от магистрали, преминаващи през Чехия, стават автоматично платени в момента, в който се пресече границата. Например магистрали D2 (към Словакия), D5 и D8 (към Германия).

Винетка за тези участъци може да бъде закупена от най-близките зони за почивка, разположени до съответната магистрала.