Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Паркиране в Република Чехия Република Чехия

Последно обновяване: януари 2018

Паркиране в Република Чехия
Заплащането на почасово паркиране в Чехия може да стане на паркинг машина (parkovacími automaty). Те са разположени в повечето градове в Чехия. Плащането може да се направи в кеш, само в чешки крони или монети. При платено почасово паркиране се допуска престой от 30 минути до 6 часа. Приблизително цената за престой е от CZK 40 до 80 на час.

Ако не са поставени специални пътни знаци относно паркирането, на улицата се допуска безплатно паркиране в часовете от 18:00 до 08:00, през уикендите и празниците.

Внимание: не оставяйте чанти или друг багаж в купето на автомобила.

Паркиране в Прага
Изградени са 3 зони за паркиране на улицата в центъра на Прага:
- оранжева - допуска се 2 часа паркиране, след заплащане на дължимата такса, през мобилно приложение virtual parking clock или през паркинг машините, разположени в зоната

- синя - допуска се до 3 часа паркиране. Синята зона е предназначена предимно за паркиране на живеещи в района (срещу специално издадени разрешителни). Посетители и гости на града могат да паркират в тази зона само след заплащане през мобилно приложение virtual parking clock. В зоната няма паркинг машини.

- виолетова (лилава) - Притежателите на валидни разрешителни за паркиране могат да паркират в зоната без ограничение. Посетители или гости на града могат да паркират в зоната до 24 часа престой след заплащане на дължимата такса през virtual parking clock или през паркинг машини, разположени в зоната.

В Прага са въведени 3 ценови зони за паркиране.

Възможно е паркирането на паркинг лотовете към големи супермаркети и хотели.

Има и т.н. Park & ​​Ride паркинг системи, разположени на входа на града, в близост до спирки на метрото (т.н. зелена зона).

В зоната на Park & ​​Ride паркиране има обособени 3 основни ценови тарифи:
- CZK 20 - такса само за паркиране на автомобила. Не включва възможност за пътуване с градски транспорт
- CZK 40 - паркиране + възможност за получване на билет за еднократно пътуване (отиване и връщане) с градски транспорт, в рамките на 75 минути
- CZK 80 - паркиране + дневна карта за пътуване с градски транспорт.
Park & ​​Ride работят до 01:00 след полунощ - това означава, че преди този час трябва да сте взели своя автомобил от паркинга.