законизаконодателствоОбщиПолезниПътища

11 правила за движение, които нарушавате без да се замисляте

1. Неправилно използване на фаровете за мъгла

Допълнителни светлини за мъгла може да се използват САМО при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва САМО когато видимостта е намалена под 50 метра. (Закон за движението по пътищата, 2016)

Това означава, че на практика, имате право да използвате допълните фарове за мъгла САМО при наистина „сериозно влошаване“ на видимостта на пътя.Ако включите допълнителните фарове за мъгла когато карате бързо, искате да изглеждате по „свиреп“ на пътя или друга „причина“ хрумнала ви докато шофирате (БЕЗ да да са налице условията за значително намалена видимост на пътя под 50 м) вие сте в нарушение на ЗДвП и подлежите на налагане на глоба.

fog light

Нарушавате правилото, за използване на допълнителните фарове за мъгла, ако ги включите в случай на „намалена видимост“ като лека мъгла, смрачаване или дъжд, запрашеност и можете да бъдете глобени.

Важно е да се прави разлика между наистина „влошена видимост“ (видимост на пътя под 50 м) и да го кажем стандартната „намалена видимост„, която е налице при здрач, мъгла, валеж, запрашеност, задименост и други подобни.

 

2. Не спиране на знак STOP

За съжаление, в практиката масово не се спазва това правило. Статистиката показва, че то се спазва почти само докато трае обучението и се вземе шофьорската книжка. След това обаче шофьорите, като лошо правило, само намаляват но НЕ спират при наличието на този пътен знак на пътя. А той не е сложен случайно там!

stop road sign

Запомнете: Спирането пред знак STOP винаги е задължително, независимо от пътната обстановка в момента.

Не спирайки на знак STOP, вие извършвате нарушение на правилника за движение по пътищата и подлежите на глоба.

 

3. Шофиране със сняг върху покрива на автомобил

Реално, това да шофираме със сняг на покрива, не се възприема от шофьорите като стандартно нарушение на правилата за движение, а някой дори не го възприемат и като нарушение. Та нали закона не ги задължава да си махат снега от покрива на колите…

Вижте какво се случва, ако шофирате със сняг на покрива.

Нещо подобно може да се случи и ако внезапно натиснете рязко педала на спирачката. Тогава обаче засегнат ще бъде автомобила пред вас, а ако има заледяване и автомобила поднесе… тогава засегнати може да бъдат и други автомобили, включително и вие… ако снега от покрива ви се изсипе върху предното стъкло на автомобила ви и закрие видимостта ви към пътя, през него.

 

4. Опръсквате пешеходците преминавайки с висока скорост през локви на пътя, в близост до тях

splashing people

Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът на пътно превозно средство е длъжен да преминава с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците. (Закон за движението по пътищата).

В случай, че профучите през локва и напръскате пешеходец, нарушавате правилника за движение по пътищата и подлежите на наказание – глоба.

 

5. Спиране или временно оставане в кръстовището, при опит да го преминете

Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение. (Закон за движението по пътищата)

junction traffic jam

Това означава, че винаги трябва да преценявате дали, навлизайки с останалия поток автомобили в кръстовището, ще можете да се изтеглите от него, без да го запушвате и по този начин да възпрепятствате напречното движение на останалите участници в движението. Ако в подобна ситуация останете в кръстовището и попречите на останалия трафик подлежите на глоба.

Същото правило се прилага и например, ако сте в задръстване разпростряло се по протежението на няколко преки с пътя, по който се движите. Тогава, ако чакайки да преминете по пътя „запушите“ платното за движение, така, че завиващите към улица (пресичаща пътя, по който вие се движите) не могат да преминат свободно.. вие също правите нарушение и подлежите на налагане на санкция (глоба).

 

6.  Използвате телефона си докато колата е спряла на пътя

На водача на моторно превозно средство е забранено да използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участие на ръцете му. (Закон за движение по пътищата)

mobile phone driving

За всеки е ясно, че докато шофирате, е забранено използването на мобилен телефон без наличието на hands-free устройство. Но над 60% от водачите се оказва, че незнаят, че писането на SMS-си например, докато автомобила е неподвижен (например, изчаквате на кръстовище) също е забранено и е нарушение на правилника за движение по пътищата, което се санкционира.

Запомнете: Нарушение правите винаги когато използвате мобилният си телефон (без handsfree) когато сте в автомобила на пътя, при работещ двигател на автомобила.

 

7. Шофиране със свидетелство за управление с изтекла валидност

driving license

Трябва внимателно да следите датата на валидност на шофьорската си книжка. Ако шофирате с така, на която срока на валидност е изтекъл вие сте в нарушение. Дори и да сте подали документи за удължаване срока на валидност на книжката си, и да имате документ за това….. ако сегашната ви книжка е с изтекъл срок на валидност вие сте в нарушение. И съгласно правилника вие се третирате като водач, който управлява МПС без книжка!

8. Шофирате МПС без книжка или с книжка за друга категория

Винаги когато управлявате автомобил, дори и само за 5 минути време, само за да го преместите да не пречи на съседа ви например, вие трябва да имате в себе си валидна шофьорска книжка! Като под валидна се разбира, че тя трябва да не е с изтекъл срок на валидност и да важи за категорията МПС, което управлявате в момента.

Ако управлявате без книжка (независимо по каква причина – забравите сте я в къщи, отнета ви е заради нарушение на пътя, отнети са ви всички контролни точки или др. причина) вие сте в нарушение на правилника за движение по пътищата и подлежите на съответната санкция.

9. Управлявате автомобил с шумен двигател, над определените в закона стойности

Временно спиране от движение на пътно превозно средство когато е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение (Закон за движението по пътищата)

10. Разпилявате боклуци по пътя, по време на движение

Забранено е на шофьора и на пътниците да изхвърлят или да разпиляват предмети или вещества, които създават опасност за движението или замърсяват пътя или околната среда.

Това означава, че винаги когато вие или спътниците ви решите да изхвърлите салфетка, чаша, цигарена кутия или друг предмет на пътя извършвате нарушение и подлежите на санкция за това деяние.

 

11. Използване на безопасните колани в автомобила

Водачите и пътниците в моторни превозни средства, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. (Закон за Движението по пътищата)

Като превозването на деца до 12-годишна възраст е забранено на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка. (Закон за Движението по пътищата)

safety seat belt

Това означава, че използването на безопасните колани (с които е оборудван автомобила) е задължително за всички в автомобила, включително и за пътниците на задните седалки.

Изключение от това правило се допуска само за:

  • бременните жени;
  • лица, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан;
  •  лица с трайни увреждания на горни крайници и/или опорно-двигателния апарат, които управляват моторни превозни средства, адаптирани съобразно техните нужди;
  • водачи на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място;
  • инструктори – при управление на автомобила с учебна цел.

ВАЖНО при превоз на деца в автомобила е да се спазват изискванията за безопасност описани в Раздел XXV на Закона за движение по пътищата.