Шофьорските изпити по теория и практика поскъпват

Шофьорските изпити по теория и практика ще поскъпнат почти двойно от октомври.

Всеки кандидат шофьор ще трябва да приготви 60-70 лв. за явяването си на двата изпита (теория и кормуване) от октомври тази година. Това е станало ясно при представянето на новите листовки и електронна система за оценка на изпита по теория в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Държавната такса за шофьорски изпит ще се увеличи от 12,50 лв. (колкото е в момента) на 20 лв. или за двата изпита – 40 лв..

Предложението за промяна на Тарифа 5 за таксите, събирани от Министерството на транспорта, ще влезе в сила, след одобрение на Министерски съвет.

Курсистът ще дава още 9 лв. за комплект от 15 теста в 3 листовки с тестове и индивидуална карта-ваучер за влизане в новата електронна система за оценяване на теоретичния изпит на кандидатите.

Обсъжда се и въвеждане на такса от 100-150 лв. за изпитен ден. Тя ще се плаща от Фирмата за обучение на водачи, която ще събира парите от курсистите, явили се на изпит в деня. Това прави по още 10 лв. на човек за група от 10 души.

 

Източник: www.standartnews.com