Станция за зареждане на електромобили в София от 2011

В началото на 2011 в София е планирано да бъде пусната зарядна станция за електромобили, използваща енергия от възобновяеми източници. Това са част от резултатите от подписания вчера меморандум за сътрудничество между ЧЕЗ България и Индустриален клъстер електромобили (ИКЕМ).

Целта на споразумението е сътрудничество при подготовката и реализацията на стратегия за изграждане и развитие на инфраструктурата от зарядни станции за електромобили. Двете страни ще обединят усилията си и по отношение на разработката и осъществяването на проекти за устойчив градски транспорт и организиране на кампании и инициативи в областта на зелените индустрии.

Електоразпределителнот дружество, което обслужва района на София и Югозападна България, се ангажира да предостави информация за постиженията в областта на електрическата мобилност, направени в Чехия. ЧЕЗ Груп е разработила подобни пилотни проекти, които се очаква да бъдат реализирани в градовете Прага и Острава до 2012 година, става ясно от информацията на компанията.

Предстои също ЧЕЗ да подпише меморандум с българското правителство, съгласно който компанията ще инвестира 41 млн. евро в енергийни проекти, включително проекти за енергийна ефективност. Споразумение за сътрудничество ще бъде подписано и със Столичната община.