Спорна ситуация с изпреварване – в нарушение или не!?

 

Много от нас са изпадали в подобна ситуация на пътя, включително и аз.

В момента, в който решавам да изпреваря камиона, няма забранителнио знаци, имам разрешаваща маркировка, добра видимост напред и достатъчно разстояние да извърша безопасно маневрата изпреварване.Но … изведнъж (докато изпреварвам камиона) започва еденична непрекъсната линия, и от дясно вече има поставен пътен знак В24 „Забранено е изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош“.

1919718_900

И така възникват въпросите:

  • Как да се тълкува тази ситуация?
  • В нарушение ли съм, като съм предприел и завършвам подобно изпреварване или не?

1919290_900

Ако в камиона има видеорегистратор, то той ще запише изпреварвайки, на непрекъсната линия и забранителен знак, се връщам в напуснатата лента, което така погледнато е в нарушение на правилника за движение по пътищата и подлежи на санкция. Ако имаше и патрулка малко след знак, то почти сигурно е, че щяха да ме спрат за неправилно изпреварване.

Но трябва ли да се тълкува като нарушение подобна ситуация, след като няма как да съм знаел, че линията ще стане скоро непрекъсната и ще има и забранителен знак (тъй като, в момента на започване на маневрата, камиона закрива видимостта към знака а от мястото ми зад волана започвайки изпреварването няма как да видя, че разделителната линия се променя толкова скоро)?

1920178_900

Отговорът е: при този конкретен случай изпреварващият не трябва да бъде възприеман като нарушител.

Съглансо правилника, длъжен съм да прекратя маневрата ако не мога да се завърна безопасно в напуснатата лента. Но в случая аз мога да завърша безопасно маневрата, тъй като има условия на пътя, които го позволяват (няма друго препятствие на пътя или друг участник в движението, което да възпрепятства безопасното ми завръщане в напуснатата лента или поради моята маневра да го застраша). Когато съм започнал маневрата изпреварване не съм нарушил правилата за движение и имам право да завърша маневрата, ако по този начин не застрашавам другите участници в движението.

1919775_900

В реална ситуация е невъзможно предварително да се определи кога маркировката ще се смени и ще се появи пътен знак забраняващ изпреварването, освен ако водача няма пряка видимост и от далеч вижда знака и промяната в маркировката.

Подобна ситуация е спорна, как се доказва подобно нещо и кой крив кой прав. И какво да направя? По-добре ли ще бъде ако намаля скоростта, прекратя изпреварването и се върна в напуснатата лента? Дори и да избера този вариант, отново ще попадна в ситуация да премина през непрекъснатата вече разделителна линия, за да се върна в дясната лента. Ако имаше препятствие на пътя пред камиона или друга ситуация, която да налага да прекъсна изпреварването за да не застраша камиона, себе си или друг участник в движението, то ДА, тогава прекратяването на изпреварването може би ще е по-добрият избор.

1920433_900

В случая, обаче няма неправомерно поведение от моя страна, няма нарочно нарушаване на правилата за движение и има условия, които позволяват да завърша маневрата безопасно.

(Изображения и видео: www.proboknet.livejournal.com)