СОС обмисля зониране на София и платен център за автомобили

Rate this post

До два месеца Центърът за градска мобилност трябва да подготви концепция за паркирането на територията на цяла София. Това беше решено на транспортна комисия в Столична община днес. След като е готов докладът ще започне процесът по въвеждане на единна политика по паркиране, която ще включва зониране.

С новите предложения някой райони ще бъдат изцяло забранени за паркиране, за други таксите ще бъде значително по-високи, а за кварталните ще се търсят варианти за символично заплащане. Това каза председателят на комисията Радослав Тошев, който е и вносител на предложението. „Някои улици в София, които в момента са „Синя зона“, ние ги виждаме като места, които ще бъдат изцяло забранени за паркиране, а други части на синята зона ще преминат на малко по-скъп режим. Това вече е частично въвеждане на платен център“, обясни Тошев. „Колко е струва – това вече е друг въпрос. Конкретните детайли чакаме от експертите на Центъра за градска мобилност. Тези, които живеят в идеалния център, ще понесат всички неудобства, за това, че живеят в центъра“, уточни той.

Според Тошев ограничаването на автомобилното движение в центъра ще се компенсира от проекта за подземните паркинги в столицата, който беше представен вчера.

Източник: ДарикНюз