shofior.com

Реглаж – базови понятия

Какво е важно да знаем за реглажа? Кога автомобила има нужда от реглаж и ако не го направим как това рефлектира върху поведението на автомобила на пътя?

Реглажът е процес, при който се регулират ъглите на колелата така, че колата да се движи направо, без да дърпа на една страна. Това е процес, при който колелата на превозното средство се подравняват едно с друго и с повърхността на пътя.

Реглажът обикновено включва три основни регулировки.

1. КАМБЪР (CAMBER)

Нарича се още страничен наклон. Това е вертикалният ъгъл (наклон) на колелата спрямо пътната настилка, гледан от предната част на превозното средство. В зависимост дали наклонът е навътре или навън има положителен или отрицателен наклон. Страничния наклон се измерва като ъгъл в градуси.

Положителният страничен наклон на колелото оказва влияние върху движението на автомобила в права линия и връщането на волана в централна позиция.

Отрицателния страничен наклон на колелото води до приплъзване на гумата в страни по време на завой и увеличаване на усилието при завиване.

Когато страничните наклони, от двете страни, не са изравнени, автомобилът тегли в посока на по-положителният страничен наклон.

2. СХОДИМОСТ

Тя влияе върху маневреността на МПС и върху неговата способност да се движи в права линия. Сходимостта е положението на гумите погледнати от горе над автомобила.  Измерва се в милиметри или градуси.

3. КАСТЪР

Това е ъгълът, който се формира между шарнира на кормилния накрайник и амортисьора на предните колела. Измерва се като ъгъл в градуси. Не се измерва при задните колела.

Кастъра (надлъжният наклон) оказва влияние на праволинейното движение на автомобила и връщането на волана след завой.

Ако гумите не са подравнени, при положителен наклон кормилната ос на кормилното управление се накланя към водача, а ако наклонът е отрицателен – към предната част на автомобила.

Ако има разлика в надлъжните наклони от двете страни, това може да доведе до теглене на автомобила в посока на по-малко положителният или към отрицателният надлъжен наклон.

Exit mobile version