Нови камери на КАТ на изхода на София на магистрала Тракия

Нови камери на КАТ на изхода на София на магистрала Тракия
Rate this post

Нови експериментални камери на КАТ, са поставени на изхода от София в посока магистрала „Тракия”.

Трите камери представляват т.нар. електронно КПП. Първоначално ще снимат само нарушители без „Гражданска”, а до края на годината ще бъдат настроени така, че да улавят и водачи без платен данък на автомобила и без технически преглед. Очаква се също устройствата да улавят и издирвани автомобили и шофьори без книжки.

Регистрационните номера на автомобилите, които към настоящия момент нямат полица „Гражданска отговорност“ са въведени в база данни. И когато колата мине покрай камерата, тя автоматично  разпознава, че този шофьор е без полица”.

В момента заснетите шофьори без застраховки няма да бъдат санкционирани, защото камерите работят само експериментално. Но се очаква всички караулки в София да бъдат заменени с подобни електронни КПП-та и да започне налагането на глобите.

Като допълнение нови 16 мобилни камери ще бъдат монтирали в полицейски колите коли в страната. Те ще заменят старите радари за измерване на скорост, които се оказа, че могат да бъдат манипулирани. Новите 16 камери ще се използват на местата, където доскоро беше контролирана скоростта само с радар. Те правят снимка на шофьора с часа и датата на нарушението. До края на годината предстои да бъдат закупени още около 100 такива уреда. С пускането на всеки един от тях ще се изваждат от употреба старите радари, които до декември 2012-а ще бъдат пенсионирани изцяло.

 

Източник: www.monitor.bg