Новите винетки от понеделник на пазара

Новите винетки от понеделник на пазара
Rate this post

От понеделник вечерта по всички дистрибутивни организации ще има винетки, съобщи директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров и допълва:

„Ние ще се съобразим с решението на съда, каза Лазар Лазаров за предстоящото във вторник дело във ВАС, което ще даде отговор на въпроса дали съществуващата в момента винетна система в България е дискриминационна.“

Делото беше образувано по жалби на трима министри – на финансите, вътрешните работи и регионалното развитие, след като Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви за дискриминационни цените на винетките, валидността на годишната винетка и липсата на дневна винетка за трета категория автомобили.

От КЗД обявиха, че при сега действащите цени за ППС от ІІІ категория месечната винетка струва 25 лева, а годишната 67 лева. Това означава, че при годишните винетки ползването на пътищата за един месец струва на потребителя 5,58 лева, а иначе месечната винетка е 4-5 пъти по-скъпа – 25 лева. Подобно е положението и с цените на винетките за ППС от І и ІІ категория. Годишните винетки са предназначени за потребители, редовно ползващи пътната инфраструктура, и заради това могат да съдържат известна отстъпка, докато краткосрочните винетки са предназначени да задоволят потребностите на тези, които не ползват редовно пътищата, а го правят рядко и случайно.

Директивата Евровинетка не допуска дискриминацията на потребителите, които ползват пътната инфраструктура рядко, чрез поставянето им в неизгодно положение по финансов или друг начин, заради нередовното ползване на пътищата. Не европейско ниво има стандарти за недискриминация относно отношението между цените на годишните и на краткосрочните винетки, като цената на месечната винетка трябва да не надвишава 10% от годишната, седмичната – 5 % от годишната, а дневната – 2% от годишната.

Ако решението на съда е в посока на това, че годишният стикер е дискриминационен, то той може да стане 100 лв., поясни Лазаров. За трета поредна година поддържаме една и съща цена на годишните винетки. 67 лева – такава цена няма в Европа дори за единично преминаване по магистрала, подчерта директорът на АПИ. Той бе категоричен, че не се предвижда увеличение на цените на винетките.

Източник: www.standartnews.com