Новите винетки от понеделник на пазара

От понеделник вечерта по всички дистрибутивни организации ще има винетки, съобщи директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров и допълва:

„Ние ще се съобразим с решението на съда, каза Лазар Лазаров за предстоящото във вторник дело във ВАС, което ще даде отговор на въпроса дали съществуващата в момента винетна система в България е дискриминационна.“

Делото беше образувано по жалби на трима министри – на финансите, вътрешните работи и регионалното развитие, след като Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви за дискриминационни цените на винетките, валидността на годишната винетка и липсата на дневна винетка за трета категория автомобили.

От КЗД обявиха, че при сега действащите цени за ППС от ІІІ категория месечната винетка струва 25 лева, а годишната 67 лева. Това означава, че при годишните винетки ползването на пътищата за един месец струва на потребителя 5,58 лева, а иначе месечната винетка е 4-5 пъти по-скъпа – 25 лева. Подобно е положението и с цените на винетките за ППС от І и ІІ категория. Годишните винетки са предназначени за потребители, редовно ползващи пътната инфраструктура, и заради това могат да съдържат известна отстъпка, докато краткосрочните винетки са предназначени да задоволят потребностите на тези, които не ползват редовно пътищата, а го правят рядко и случайно.

Директивата Евровинетка не допуска дискриминацията на потребителите, които ползват пътната инфраструктура рядко, чрез поставянето им в неизгодно положение по финансов или друг начин, заради нередовното ползване на пътищата. Не европейско ниво има стандарти за недискриминация относно отношението между цените на годишните и на краткосрочните винетки, като цената на месечната винетка трябва да не надвишава 10% от годишната, седмичната – 5 % от годишната, а дневната – 2% от годишната.

Ако решението на съда е в посока на това, че годишният стикер е дискриминационен, то той може да стане 100 лв., поясни Лазаров. За трета поредна година поддържаме една и съща цена на годишните винетки. 67 лева – такава цена няма в Европа дори за единично преминаване по магистрала, подчерта директорът на АПИ. Той бе категоричен, че не се предвижда увеличение на цените на винетките.

Източник: www.standartnews.com