Концепцията „Умни“ улици

Проектът Urban Future представя нова визия за това как ще изглеждат градовете на бъдещето. Те ще представляват една мрежа, включваща всички участници в уличното движение. Основата на концепцията е дело датската компания Bjarke Ingels Group, която е създател на така наречената „умна улица“. Тя може да сменя границите между платното и тротоара, пътищата и пешеходните зони. При това напълно безопасно.

Идеята е, всички автомобили да могат да си взаимодействат в една мрежа, оптимизирайки пътния трафик.

В проекта, т.н. „умна улица“ ще отчита действията на всички участници в движението – автомобили, пешеходци, велосипедисти и т.н., и по този начин ще може да следи движенията им, да регулира потока на движение и да се намесва при опасност от произшествие.

За целта за покритие на пътната настилка ще се използват сензорни панели с цветни светодиоди. Информация от тях, както и тази от монтирани на улицата 3D камери, ще постъпва в компютърен център, който мигновено ще оценява ситуацията и ще изпраща сигнал, включващ нужните светодиоди, за да предотврати евентуален инцидент.

Както обясниха създателите на проекта, внедряването на подобни системи ще направи напълно излишни пътните маркировки и даже светофарите, тъй като на платното ще излизат стрелки, които ще указват посоката на движение на всеки от обектите.


Фотография: www.automedia.bg

Освен това те ще посочват траекторията на приближаващите завои, скоростта, с която могат да бъдат взети, наличието на пътни знаци и т.н. Веднага след преминаването на обекта неговата стрелка ще изчезва. Освен това системата ще може да показва индивидуално направление на всеки автомобил, за да може да се избегнат задръстванията.

Първата версия на Urban Future бе представена за първи път през миналата година по време на връчването на наградите „Audi Urban Future“, а сега проектът се реализира с пълната поддръжка на немската компания.

Източник: www.automedia.bg