Искат образователен ценз за кандидат-шофьор

social-media-educationШофьорска книжка да се взима при завършено основно образование, а при провинение на млад шофьор да бъде санкциониран и този, който го е обучавал за водач на моторно-превозно средство, такива поправки в закона за движение по пътищата ще инициира заместник-председателят на ресорната парламентарна комисия Радослав Илиевски от БСП. Пред Дарик той коментира внесените в НС промени в закона, които предвиждат допустимата концентрация на алкохол за младите шофьори да бъде намалена на 0,2 промила. Поправките са одобрени на първо четене от комисията по транспорт, предстои да се разгледат в пленарната зала.

„За всеки един провинил се млад шофьор до една година трябва да има сериозна санкция и към този, който го е готвил за шофьор. И където имаме провинил се водач, 30-40% от санкцията да бъде за този, който го е готвил. И да видим тогава дали няма да има полигон за обучение, дали няма да има кормилни часове”, каза той. По думите му това ще е стимул за инструкторите, ако при определени отрицателни бонуси, натрупани от санкции, се отнема лиценза.

Относно предложението да има скрити камери в учебните коли, Илиевски каза: „ Те са си вид контролно средство, трябва да ги има”.

Илиевски изтъкна, че е нужно да се помисли повече и за образователния ценз на водачите на превозни средства. „Предлагаме минимум основно образование. Има хора, които не знаят да четат, но са взели отнякъде книжка. Купил някакво соцвозило и на пътя е като камикадзе”, каза той.

Източник: DarikNews.bg