интересноОбщиПолезни

Дрегер ще мери килограми, ръст и ще записва ЕГН

Новите апарати ще мерят с точност съдържанието на алкохол в кръвта, като ще направят излишна кръвната проба.

С промяна в Наредба 30, която регламентира употребата на алкохол по време на шофиране, пък резултатът от дрегера ще важи като доказателство в съда. По този начин делата срещу пияните шофьори ще могат да се гледат за ден.

В момента единствено кръвната проба, дадена в болница, служи като доказателство в съда.

Вече има внесени 128 нови дрегера, които се използват в цялата страна от началото на годината. Данните им обаче не се използват в съда, тъй като няма промени в наредбата.

Дрегерът записва и пази данните от паспорта и ЕГН-то на всеки тестван шофьор. Новите машини правят две последователни проби за алкохол в кръвта през няколко секунди. Уредът измерва издишания въздух и дава верни показатели, тъй като взима в предвид ръста и теглото на водачите. След това разпечатва документ, приличащ на касова бележка, където е изписан резултатът и данните на шофьора. На бележката има и данни за пътния полицай, който е направил пробата.

Уредът се нарича „Доказателствен анализатор за установяване на употребата на алкохол“ и сертифициран от ЕС.

Освен новия дрегер от КАТ предвиждат и промени за кръвната проба. Експертите настояват всеки водач, който откаже тест с дрегер, да бъде принудително отвеждан за кръвна проба.

Сега полицаите изпитват истинска трудност да накарат водачите да се тестват в болница, а само тези проби служат като доказателство в съда. В момента болниците и лабораториите използват два метода за тестване. При първия се оценява грам алкохол на всеки килограм от теглото, а при другия теглото се съпоставя с литър алкохол. „Ние обаче получаваме от лабораториите окончателния вариант без точните данни от използвания метод. И имаме случаи, при които лабораторията си прави различни мерни единици, при което се получава и разлика от 0.05 промила. Но в крайна сметка данните от болниците са окончателни и ние действаме на тази база показатели“, обясниха още експертите. Затова те ще настояват при промените в Наредба 30 да се разреши на униформените да правят проби с новите дрегери и в сградите на МВР. Според разчетите на експертите промените могат да влязат в сила до края на юли, когато ще приключи съгласуването на новите текстове.

От КАТ съобщиха още, че се обмисля и вариант всеки заловен с алкохол шофьор да плаща консумативите за изследванията си, които струват около 200 лева.

Източник: paper.standartnews.com