‘Морална машина’ ще решава кой да пострада в случай на неизбежен пътен инцидент с хора и безпилотен автомобил

При все по-реалната възможност автономните автомобили да станат част от нашият живот все по-често изниква и въпросът „Ако се стигне до неизбежен пътен инцидент между автономен автомобил и пешеходци, кой от пешеходец ще пострада“?

Този въпрос, от морална гледна точка, си поставят и изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT). Като дават за пример следният казус:

Товарна количка се движи надолу по наклон, по ЖП релси. Напред, на самите ЖП релси, има завързани 5 човека, които не могат да помръднат. Тварната количка се движи точно срещу тях. Вие стоите отстрани и наблюдавате случващото се. До вас се намира лост. Ако дръпнете лоста количката ще бъде отклонена по други релси, преди да достигне хората. Но виждате, че на другите релси също има човек и ако ндръпнете лоста и отклоните количката, по другите релси, то тя ще връхлети върху този човек. Така пред вас има две възможности:

  1. Да не правите нищо – тогава количката ще връхлети върху петте човека
  2. Да дръпнете лоста и отклоните количката – тогава тя ще връхлети върху човека намиращ се на другите релси.

Кой от двата варианта е етичният избор?Решение на този въпрос се опитват да намерят програмистите, които създават софтуерите на автономнимните автомобили и за момента той остава без еднозначен отговор.

Различните сценарии и симулации, които се провеждат от програмистите, непрекъснато водят до нови етични въпроси и казуси. Дали животът на един човек е по-ценен от живота на няколко човека? Трябва ли да се насочи количката към по-възрастните хора/човек? Дали животът на човек от женски пол е по-ценен от този на човек от мъжки пол? и много други. Все въпроси, които нямат правилен отговор, но са казуси използвани при „обучението“ на автономните машини за определяне на тяхната реакция „избор“ при критични инциденти застрашаващи живота на хората.

Да, автономните автомобили ще допринесат за по-малко ПТП с човешки жертви на пътя, но не можем да не допуснем, че ще има и инциденти с пострадали хора. Въпроси и реалност, която ще бъде част от нашият живот.