Технологии за автоматично разпознаване на номерата на автомобила

Иновативни технологични решения, позволяват в рамките на няколко секунди, да бъде сканиран номера на автомобила. Сканираното изображение се конвертира в текст, който попада в база данни.

Така само за няколко секунди може да се разбере дали автомобила е краден, обявен за издирване, какви наказания има наложени и т.н. Системата може да бъде полезна и в случаи на поставени фалшиви номера или наличие на други промени по автомобила, като смяна на боята, например.Подобни системи работят с прецизност над 90%, при скорост на автомобила до 180 км/ч.

Такива системи са внедрени вече на някои европейски гранични пунктове, където процеса е почти автоматизиран. Системата детайлно заснема автомобилните номера, конвертира данните в текстови вариант и  изпраща информацията до Гранична полиция за потвърждение. Ако не е отчетен проблем, бариерата се вдига и автомобила може да продължи.

Технологията е полезна и в други случаи като:

  • По-бързо проверяване и идентифициране на автомобила от КАТ
  • Улесняване работата на гранично пропусквателните пунктове при проверка на преминаващите автомобили
  • В паркинг гаражите, системата може да се използва за автоматично отваряне и затваряне на вратите само за автомобили заплатили абонамента си за паркиране.
  • В случаи на открадната автомобили, системата спомага, сканираният номер да бъде проверен за секунди, в наличната база данни и да се установи нарушението
  • Преминавайки през различни пунктове, оборудвани с подобна система, позволява пълно проследяване на конкретен автомобил в почти реално време.