Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2023, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Паркиране в Испания Испания

Последно обновяване: март 2017

Паркиране в Испания
Правилата за платено паркиране на улицата в градовете на Испания се определят от деня в седмицата, часовия диапазон в денонощието и дори от месеца. За паркиране в някои от паркинг зоните се изисква притежанието на специално разрешително, за паркиране в работните часове (Horas laborables). Тези места са надлежно обозначени със съответните пътни знаци.

Броя на паркоместата в цетралната част на градовете е силно ограничен. Пакирането в синя зона например изисква закупуването на паркинг билет от пакринг машина. Обикновено работното време на почасовите зони за паркиране е от 09:00 до 14:00 и от 16:00 до 21:00 (през седмицата), и в събота от 09:00 до 14:00.

В голяма част от градовете са изградени подземни паркинги (aparcamiento subterráneo), на входовете на които има светлинни табла с индикация на броя свободни парко места (Libre) или липсата (Completo) на места за паркиране. Заплащането може да се направи в кеш или чрез станция за плащане (cajero) преди напускането на паркинга. Цената за час престой е различна в различните градове.

Друга система з апаркиране, използвана в градовете в Испания е т.н. Ora Zona система. Паркирането в такава зона изисква притежанието на паркинг карта. Картата може да бъде закупена от магазин за цигари или вестници. Тя дава право на паркиране съответно за 30, 60 или 90 минути.

Неправилно паркирани превозни средства може да бъдат преместени на наказателен паркинг (retiada grúa), за което се налага такса от до € 100. При принудително преместване на неправилно паркирано ППС, на мястото на автомобила се оставя стикер, на който е посочен адреса на преместване на автомобила и телефон за допълнителна информация. Ако няма оставен такъв стикер е необходимо да се свържете с регионални паркинг офис или полицейски участък.

При неправилно паркиране, на място обозначено за паркиране на хора с увреждания, глобата е до € 200.