Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Правила за пътуване в ЕС

Изисквания към гумите на автомобила в Норвегия Норвегия

Последно обновяване: юни 2017 г.

Изисквания към гумите на автомобила при шофиране в Норвегия

Използването на зимни гуми в Норвегия НЕ е задължително за леките и лекотоварните автомобили (с тегло до 3,5 т). Въпреки това, не е препоръчително шофирането с летни гуми при зимни условия в Норвегия.

Основното изискване за гумите (за леките и лекотоварните автомобили) е дълбочина на протектора на гумата да бъде най-малко 3 мм през зимния сезон и 1,6 мм през летния сезон, независимо от това дали са зимни или летни гумите.

Задължително е тежкотоварните автомобили, с тегло над 3,5 тона, да бъдат оборудвани със зимни гуми в периода от 15 ноември до 31 март. Допуска се изключение от това задължение само за гуми на повдигащите оси.

Също така за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е задължително протекторният рисунък на гумите да е с дълбочина от минимум 5 мм.
Задължително е за този тип МПС да са оборудвани и с достатъчно вериги за сняг в периодите:
 • от 1 ноември до втория понеделник след Великден (включително)
 • от 16 октомври до 30 април (включително) в северните части на Норвегия (Нордланд, Тромс и Финмарк)
 • Използването на гуми с метални шипове и вериги НЕ е разрешено в периодите:
 • от втория понеделник след Великден до 31 октомври (включително)
 • от  1 май до 15 октомври (включително) в северните части на Норвегия (Нордланд, Тромс и Финмарк)
 • Разрешено е използването на гуми с шипове или вериги извън тези дати, САМО ако пътната обстановка го налага (например при лед на пътя).

  Превозни средства, оборудвани с гуми с шипове (в посочените периоди от годината), ще бъдат таксувани при влизане в Осло, Берген и Трондхайм (съответно по NOK 30 на ден, на 400 NOK на месец и NOK 1200 на година). Наказание за нарушение на тази разпоредба е в размер на NOK 750.

  Зими гуми без шипове могат да бъдат използвани през цялата година.

  Вериги за сняг са необходими, ако планувате да шофирате в Норвегия през зимата. Затова, ако имате възможност се оборудвайте с вериги преди да потеглите на път. На границата често се извършват проверки за наличието на вериги.