Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2021, с пояснения и отговори. Полезна информация.

Правила за пътуване в ЕС

COVID-19 правила за пътуване в Белгия Белгия

От 27 януари до 1 март 2021 г. Белгия въвежда временна забрана за всички пътувания от и до страната с цел туризъм или поради други несъществени причини, независимо от това с какъв вид транспорт се осъществяват.

Изисква се всички влизащи в Белгия да попълнят регистрационен формуляр преди пътуването си.

В Белгия е въведени 3 цветови кода за пътуващите, в зависимост от кой държави пристигат (зелен, оранжев и червен код). Като цвета на кода може да бъде променян периодични, в зависимост от епидемиологичната обстановка в съответната държава.

От 28 октомври 2020 г. досега България попада в червената зона.

Препоръчва се на на всички пътуващи за Белгия да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване на адрес: https://www.info-coronavirus.be.

Изисквания към всички лица, пристигащи в Белгия от България

Задължително попълнен формуляр Passenger Locator Form (PLF) за всички лица, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия.
За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ 48 часа. След попълване и изпращане на електронния формуляр PLF, получавате потвърждение, на посоченият от вас имейл или SMS с QR-код и подробности за мерките, които трябва да спазвате. При отсъствие на попълнен формуляр се налагат глоби.

PCR тест
Задължително се изисква за всички лица пристигащи от страна от „червена“ зона лица, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в Белгия. Всички лица над 12 години, пристигащи в Белгия, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането.
Представянето на отрицателен резултат от PCR тест е задължително, независимо от времето на престоя в Белгия или транспортното средство (самолет, влак, кораб, автомобил).
При пътуване със самолет отрицателен PCR тест трябва да бъде представен още при чекиране и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия.

Признават се единствено отрицателни резултати от PCR тест. Резултатите от бързи тестове за антиген или антитела не се признават.

Документът за резултатите от направения PCR тест трябва винаги да бъде у вас, на разположение за проверка на хартиен или електронен носител, съставен на холандски, френски, немски или английски език. Документът е валиден 72 часа от тази датата, на която е направен.

За пристигащите в Белгия, които имат белгийски лични документи, не се изисква предварителен PCR тест. За тях е въведено изискването тестът да се направи след пристигането им в Белгия, като той може да бъде направен още на летището в Брюксел-Завентем или Шарлероа, или на гарите в Брюксел-Миди, Антверпен и Лиеж. При пристигането си, пътуващите с белгийско гражданство, получават СМС, който им позволява да си запишат час и да се явят за тест в център за тестиране в Белгия.

За деца под 6 години не се изисква задължителен отрицателен PCR тест, но ще бъдат подложени на задължителна 7-дневна карантина.

Задължителна 7-дневна карантина след престой над 48 часа в червена зона
На всяко лице, което пристига в Белгия след престой от 48 часа и повече в страна от „червена“ зона, се налага задължителна 7-дневна карантина, като на 7мия ден се прави задължително PCR тест, и при отрицателен резултат карантината се прекратява. В случай на положителен резултат (на 7мия ден от карантината), карантината се удължава за ощ 7 дни.

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, този пътник може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Носенето на предпазна маска е задължително за всички лица над 12 години на обществени места, магазини и силно посещавани места и др. а в някои общини и на територията на цялата община.

Забранено е излизането в публичното пространство между полунощ и 5.00 ч. сутринта (между 22.00 ч. и 6.00 ч. в Брюксел и региона Валония). Изключение се допуска само за съществени пътувания, които не могат да бъдат отложени, като например по спешни медицински причини, професионални пътувания или пътуване до работното място.

При необходимост от съдействие можете да се свържете с Министерство на външните работи:
- в работно време на телефон: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085;
- в извънработно време: оперативен дежурен: +359 2 948 24 04, +359 893 339 616;
- или на имейл адрес crisis@mfa.bg