Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2022, с пояснения и отговори. Полезна информация

Австрия covid-19 важна информация

Последно обновяване: 01.07.2021

Австрия е отварена за посещение от всички, които са преболедували, имат отрицателен PCR тест, или са ваксинирани с две дози.
Тук ще намерите цялата актуална информация за всички, които плануват пътуване до и през Австрия, през летните месеци.

За цифровите сертификати (Green pass) в Австрия и въвеждането им там.

Действащи, към момента, противоепидимиологични мерки в Австрия. Допълнителна информация на страницата на Austria's digital office

Съгласно Наредба на здравния министър, от 19.05.2021 г., се обособява група от 35 държави предимно членки на ЕС с по ниска степен на заразяване, сред които е и България. За влизане в Австрия на тези граждани без карантина важи т.нар. „3-G-условия“ /имунизиран, преболедувал или тестван/. Това са тези държави от т.нар. група А. Трите условия за влизане без карантина са:
1. Документ за ваксинация на немски или английски език, че лицето е ваксинирано с една от одобрените от Европейската здравна агенция ваксини и одобрената от СЗО китайска ваксина Синофарм.
2. Сертификат от лекар или от здравните власти за преболедуван Ковид-19 през последните 6 месеца. Може да се представи и сертификат за антитела, не по стар от 3 месеца.
3. ПСР-тест, не по стар от 72 ч. или бърз антигенен тест, не по стар от 48 ч.

Ако не отговаряте на едно от трите условия, сте длъжни до 24 ч. да направите тест на място за собствена сметка.
Деца до 10 г. не трябва да бъдат тествани.

Продължава онлайн регистрацията на Pre-Travel-Clearance , която трябва да бъде направена най-рано 72 ч. преди пътуването, с изключение на гражданите на държавите от група А /включително и България/, които могат да влизат в Австрия без предварителна електронна регистрация на Pre-Travel-Clerans, ако отговарят на едно от така наречените 3G-условия (посочени по-горе).

Ако не е изпълнено едно от трите условия, остава необходимостта от електронна регистрация.

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система.
За повече информация https://www.his.bg/bg/dgc

Допълнителна информация, подавана от Министерство на външните работи на Република България.