Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Права при пътуване в ЕС

Публикацията е предоставена от Европейската Комисия, дирекция "Вашата Европа"

Готови ли сте за Вашата почивка? Ето какво трябва да запомните

Документи
Не забравяйте Вашата лична карта или паспорт – дори ако пътувате между държави от зоната без вътрешни граници на ЕС, не е лошо да носите тези документи, в случай че по някаква причина се наложи да удостоверите самоличността си.
Пътуващите, които не са граждани на държава от ЕС, трябва винаги да носят валиден паспорт и в зависимост от своята държава на произход може да се нуждаят и от входна виза, която да представят на границата.

Пътуване с домашни любимци
Гражданите на ЕС могат да пътуват в ЕС със своите кучета, котки или декоративни порчета (фретки), ако те притежават европейски паспорт на домашен любимец. За други домашни любимци трябва да се запознаете със съответните национални правила преди пътуването. Ако пътувате за Финландия, Ирландия, Малта и Обединеното кралство, кучето Ви трябва да е третирано срещу тенията Echinococcus.

Пари в брой и плащане с карта
Еврото е валутата, която се използва в 18 държави от ЕС, и можете да използвате всички банкноти и монети във всичките 18 държави, включително в много от техните отвъдморски територии. Андора, Монако, Сан Марино и Ватиканът също са приели еврото за своя национална валута, а Косово и Черна гора използват еврото като своя фактическа валута.
За всички плащания в евро, извършени с дебитна/кредитна карта в ЕС, трябва да се начисляват същите такси, както за електронно обработваните национални плащания на същата стойност в евро.

Права на пътниците
Независимо дали пътувате с влак, самолет, градски/извънградски автобус или кораб, в случай на закъснение, отмяна на пътуване или ако имате специални потребности по отношение на мобилността, Вие имате права, когато пътувате в ЕС. Изтеглете безплатното мобилно приложение за правата на пътниците, за да разполагате с информация, ако се сблъскате с проблеми.
След връщането си можете също да подадете формуляр за жалба във връзка с права на пътниците във въздушния транспорт в ЕС, ако желаете да подадете искане за възстановяване на средства или обезщетение. За пътници, пътуващи с влак, автобус и кораб, жалбите следва да бъдат насочени към превозвача или отговорното дружество. Ако те не доведат до резултат или не сте доволни от отговора, можете да подадете жалба до националния орган по прилагане в държавата от ЕС, където е станал инцидентът:
Въздушен транспорт
Железопътен транспорт
Транспорт по морски и вътрешни водни пътища
Извънградски и градски автобусен транспорт

Безопасност
Преди пътуването проверете в уебсайта на Вашето летище за подробен списък на забранените предмети или попитайте за това Вашата авиокомпания, преди да тръгнете. Правилата за безопасност и движение по пътищата се различават в държавите от ЕС, затова преди да тръгнете, научете какви са правилата във всяка държава или изтеглете приложението „Пътуване в чужбина“ за повече информация.
При спешни случаи наберете безплатен телефонен номер 112 от всеки фиксиран и мобилен телефон навсякъде в ЕС. Не забравяйте да вземете и своята европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Европейската здравноосигурителна карта ще опрости необходимата документация и ще помогне при възстановяването на направените разходи за обществено здравеопазване.

За повече информация и съвети по въпроси, свързани с пътуване, посетете раздела за пътувания от уебсайта „Вашата Европа“. Насладете се на Вашата почивка!