‘Морална машина’ ще решава кой да пострада в случай на неизбежен пътен инцидент с хора и безпилотен автомобил

При все по-реалната възможност автономните автомобили да станат част от нашият живот все по-често изниква и въпросът “Ако се стигне до неизбежен пътен инцидент между автономен автомобил и пешеходци, кой от пешеходец ще пострада”?

Този въпрос, от морална гледна точка, си поставят и изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT). Като дават за пример следният казус:

Товарна количка се движи надолу по наклон, по ЖП релси. Напред, на самите ЖП релси, има завързани 5 човека, които не могат да помръднат. Тварната количка се движи точно срещу тях. Вие стоите отстрани и наблюдавате случващото се. До вас се намира лост. Ако дръпнете лоста количката ще бъде отклонена по други релси, преди да достигне хората. Но виждате, че на другите релси също има човек и ако ндръпнете лоста и отклоните количката, по другите релси, то тя ще връхлети върху този човек. Така пред вас има две възможности:

  1. Да не правите нищо – тогава количката ще връхлети върху петте човека
  2. Да дръпнете лоста и отклоните количката – тогава тя ще връхлети върху човека намиращ се на другите релси.

Кой от двата варианта е етичният избор?

Решение на този въпрос се опитват да намерят програмистите, които създават софтуерите на автономнимните автомобили и за момента той остава без еднозначен отговор.

Различните сценарии и симулации, които се провеждат от програмистите, непрекъснато водят до нови етични въпроси и казуси. Дали животът на един човек е по-ценен от живота на няколко човека? Трябва ли да се насочи количката към по-възрастните хора/човек? Дали животът на човек от женски пол е по-ценен от този на човек от мъжки пол? и много други. Все въпроси, които нямат правилен отговор, но са казуси използвани при “обучението” на автономните машини за определяне на тяхната реакция “избор” при критични инциденти застрашаващи живота на хората.

Да, автономните автомобили ще допринесат за по-малко ПТП с човешки жертви на пътя, но не можем да не допуснем, че ще има и инциденти с пострадали хора. Въпроси и реалност, която ще бъде част от нашият живот.

 

Нови глоби и наказания за пътни нарушения в Литва

От 1 януари 2017 в Литва са въведени нови, по-високи, глоби и наказания за нарушения на правилата за движение.

В случай на леки пътни нарушения глобите са нарастнали с около 5-9%. Като в същото време за сериозни пътни нарушения, като превишаване на скоростта на движение с над 50 км/ч над максимално допустимата скорост или при шофиране в нетрезво състояние  глобите са нарастнали с над 50%.

Проверете тук новите глоби и наказания за нарушения на правилата за движение в Литва.

Нови ограничения на скоростта в Белгия

От 1 януари 2017 са въведени нови ограничения на скороста на движение в региона на Фландрия (Северна Белгия), при движение извтн населено място – 70 км/ч.

Към края на 2016 са поставени съответните предупредителни знаци на 75%  от пътищата в региона на Фландрия.
В случай, че на пътния участък по който преминавате, няма пставен пътен знак относно скоростта на движение, помнете че максимално допустимата скорост на движение извтн населено място в региона на Фландрия е 70 км/ч. В региона има поставени множество камери за контрол на скоростта на движение.

В останалите региони няма промяна в максимално допустимата скорост на движение, освен ако няма поставени допълнителни пътни знаци, сигнализиращи това.