Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2024, с пояснения и отговори. Полезна информация

Сигнали подавани с ръце

Последно обновяване: януари 2023 г.
Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на маневрата.

пешеходци

Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка по някой от посочените два начина:

сигнал с ръка подаван от пешеходец сигнал с ръка подаван от пешеходец
изпъната нагоре лява или дясна ръка напречно на пътя лява или дясна ръка

Сигналът, който подава пешеходецът, преди да навлязе на платното за движение, НЕ го освобождава от задължението му да се съобразят с разстоянието до приближаващите се превозни средства и с тяхната скорост на движение.

Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя.

За пешеходци се считат и лицата:

  • - които бутат или теглят детска или инвалидна количка или друго пътно превозно средство без двигател и с широчина, по-малка от 1 метър;
  • - които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;
  • - инвалиди, които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани посредством тяхната мускулна сила или от двигател, ако се движат със скоростта на пешеходец.

Съгласно ЗДП пешеходецът е участник в движението на пътя и като такъв е длъжен да спазва определените правила.

 

незрящи хора

сигнал с бял бастун за пресичане на кръстовище сигнал с бял бастун - помощ
Изпъната ръка, в която държи бял бастун право напред, като върхът се намира в ъгъла между бордюра и улицата, което е знак за шофьорите, че държащият го желае да пресече улицата Вдигането на белия бастун вертикално високо нагоре, на нивото на очите, и оставането в това положение, е сигнал за помощ.

велосипедисти

сигнал с ръка на велосипедист - спиране сигнал с ръка на велосипедист - завой наляво сигнал с ръка на велосипедист - завой надясно
Колоездачът информира за намерението си да спре. Колоездачът информира за намерението си да завие наляво. Колоездачът информира за намерението си да завие надясно.

Всеки колоездач/велосипедист е длъжен да спазва правилата за движение на велосипедисти по пътищата.

 

водачи на МПС

driver hand sign driver hand sign driver hand sign
лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - сигнализира потегляне от крайната дясна част на пътното платно, преминаване в съседна лява пътна лента, завой наляво, завиване в обратна посока или спиране за престой или паркиране в крайната лява част на пътното платно лява ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - сигнализира потегляне от крайната лява част на пътното платно, преминаване в съседна дясна пътна лента, завой надясно или спиране за престой или паркиране в крайната дясна част на пътното платно лява ръка, изпъната право нагоре - сигнализира спиране