Language   

WWW.SHOFIOR.COM


Изпитни листовки за ДАИ 2018, с пояснения. Полезна информация.

Правила за пътуване в ЕС

Паркиране в Република Чехия Република Чехия

Последно обновяване: ноември 2017

Паркиране в Република Чехия
Заплащането на почасово паркиране в Чехия може да стане на паркинг машина (parkovacími automaty). Те са разположени в повечето градове в Чехия. Плащането може да се направи в кеш, само в чешки крони или монети. При платено почасово паркиране се допуска престой от 30 минути до 6 часа. Приблизително цената за престой е от CZK 10 до 40 на час.

Ако не са поставени специални пътни знаци относно паркирането, на улицата се допуска безплатно паркиране в часовете от 18:00 до 08:00, през уикендите и празниците.

Внимание: не оставяйте чанти или друг багаж в купето на автомобила.

Паркиране в Прага
Изградени са 3 зони за паркиране на улицата в центъра на Прага:
- оранжева - допуска се 2 часа паркиране, след заплащане на дължимата такса, през мобилно приложение virtual parking clock или през паркинг машините, разположени в зоната

- синя - допуска се до 3 часа паркиране. Синята зона е предназначена предимно за паркиране на живеещи в района (срещу специално издадени разрешителни). Посетители и гости на града могат да паркират в тази зона само след заплащане през мобилно приложение virtual parking clock. В зоната няма паркинг машини.

- виолетова (лилава) - Притежателите на валидни разрешителни за паркиране могат да паркират в зоната без ограничение. Посетители или гости на града могат да паркират в зоната до 24 часа престой след заплащане на дължимата такса през virtual parking clock или през паркинг машини, разположени в зоната.

В Прага са въведени 3 ценови зони за паркиране.

Възможно е паркирането на паркинг лотовете към големи супермаркети и хотели.

Има и т.н. Park & ​​Ride паркинг системи, разположени на входа на града, в близост до спирки на метрото.